FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er FootActive® ortopædiske indlægssåler?

FootActive ortopædiske indlægssåler er en funktionel fodortose designet til at genoprette foden til den ideelle og oprindelige position. Indlægssålerne er designet til at forbedre funktionen af foden gennem korrekt justering. FootActives ortopædiske indlægssåler bidrager til at opretholde svangens kontur samtidig med, at de er fleksible nok til ikke at irritere foden. FootActives indlægssåler anvendes til behandling af en række tilstande i foden og relateret til foden.

Hvad er FootActive ortopædiske indlægssåler lavet af? Er de hårde eller bløde?

FootActive indlægssåler er meget faste men ikke ”stenhårde”. De er lavet af et materiale med medium hårdhed kaldes EVA (ethylvinylacetat). Fordelen ved EVA er, at det er støttende samtidig med, at det har en vis fleksibilitet. Når du tilfører tryk med foden, vil du mærke et “giv” i FootActives indlægssåler, hvilket har en støddæmpende effekt for fødder, ankler, knæ, hofter og ryg. Dette gør sålerne mere komfortable og mere naturlige i forhold til hårde, tilpassede indlægssåler fra fodterapeuter. Med tiden vil EVA forme sig efter dine fødder gennem kropsvarme og kropsvægt, så jo længere du bruger dem, jo mere komfortable de vil føles!

EVA anvendes ofte af sportsskoproducenter til at lave mellemsålen i løbesko, crosstrainers og vandresko. FootActives produkter anvender også et fleksibelt, absorberende materiale kaldet PU (polyurethan) såvel som gelepolstring. Vores bedste overdele er alle lavet af blødt mikrofiber designet til at absorbere fugt og give en god komfort.

Hvad er forskellen på FootActive og almindelige indlægssåler?

Der er en stor forskel på almindelige indlægssåler og FootActive indlægssåler. Almindelige såler (eller indlægssåler) er kun designet til at give støddæmpning og en absorberende effekt. De føles muligvis behagelige, men de regulerer ikke biomekaniske problemer, dvs. de korrigerer ikke for overpronation. FootActives indlægssåler er derimod en funktionel genstand designet til at korrigere for overdreven pronation og tvinge brugeren til en mere naturlig gang. Nogle mærker af indlægssåler har muligvis ”stød” for buen af foden, men i de fleste tilfælde er dette stød for lavt, for svagt eller for blødt til at give en egentlig effekt eller gavne noget.

Hvem kan anvende FootActives ortopædiske indlægssåler?

Dem der lider af fodsmerter så som plantar fasciitis (hælsmerter og hælspore), metatarsalgia (smerter i den forreste del af “trædepuden” i foden), achilles teneonitis (senebetændelse) osv. FootActive hjælper også med at lindre knæsmerter og smerter i lænden. Mennesker som ikke lider af nogle fodproblemer, kan også drage fordel af FootActive, hvis de tilbringer en stor del af dagen stående på arbejde (f.eks. lærere, bygningsarbejdere, kokke og andre servicemedarbejdere).

Behøver jeg tilpasse mine FootActive indlægssåler, for at de passer til mine sko?

I de fleste tilfælde behøver du ikke tilpasse sålerne. FootActives indlægssåler findes i fem størrelser (fra XS til XL), hvilket dækker over de fleste skostørrelser. I visse tilfælde kan de tilpasses (med en almindelig saks) i spidsen eller på ydersiden af sålen for at på pasformen helt perfekt til præcis dine sko. Hvis der allerede er en løs sål eller indlægssål i dine sko, kan du tage denne ud og bruge som skabelon til dine FootActive indlægssåler. Dette sikrer den perfekte pasform!

Hvor længe holder FootActives indlægssåler?

FootActives produkter er designet til at holde ca. 9-18 måneder, afhængigt af hvor ofte de bruges, niveauet af aktivitet, din kropsvægt osv. Herefter begynder sålerne at miste sine egenskaber og effektivitet, da de er lavet af et medium hårdt materiale kaldet EVA. Hvis nogen for eksempel bruger FootActive på arbejdet og har indlægssålerne i 8 timer om dagen og vedkomne går og står rigtig meget, så bør de skiftes ud hver 12. måned.

Mange af vores kunder har mere en et par FootActive, så de ikke behøver at flytte dem fra sko til sko hver dag. Hvis man har mere end et par FootActive, som man skifter mellem, så betyder det, at produktet holder dobbelt så længe!

Hvordan vasker jeg mine FootActive indlægssåler? Kan de komme i vaskemaskinen og tørretumbleren?

Du kan vaske dine FootActive såler i hånden med varmt vand og sæbe. Put dem ikke i vaskemaskine eller tørretumbler!

Giver FootActive indlægssåler smerter i foden eller hælen? Tager det lang tid at vænne sig til dem?

FootActive® indlægssåler er ret flexible og bør ikke forårsage fodsmerter eller irritation. Dog findes der personer, som ikke er vant til en stærk svangstøtte og derfor tager det lidt tid at vænne sig til produktet. Derfor anbefaler vi, at man ”går sålerne til” ved blot at have dem i 1 time de første par dage og derefter øge tiden, indtil de føles 100 % komfortable. For personer med følsomme fødder tilbyder vi en blød sål – FootActive Sensi. Denne indlægssål tager kort tid til vænne sig til og passer til de fleste fødder!

Hvilke typer af sko passer FootActives indlægssåler til?

Der findes en FootActive model til alle typer af sko. Fra løbesko og arbejdssko til damemodesko inklusiv sandaler.

Vores mest populære model er sålen i fuld længde: FootActive Comfort, som passer i de fleste sko med snøre, sportssko og arbejdsstøvler. 3/4 modellen FootActive Casual passer i sko, som man lige træder ned i (slip-on) med lav eller helt flad hæl. Smalle sko med høj eller lav hæl, inklusiv sandaler, kan bruges sammen med FootActive Catwalk indlægssålen.

En flad, bred sandal kan bruges sammen med FootActive Casual. Vi kan medsende en særlig tape til at holde sålen på plads i sandalen, så den ikke rykker sig, når du går.

Hvordan kan FootActives ortopædiske indlægssåler både hjælpe med høje og lave fodbuer?

Biomekaniske fodsmerter skyldes generelt, at man enten ruller for meget indad på foden (overpronation) eller at foden ruller for lidt indad (supnation). Folk med overpronation har en lav eller flad fodbue, mens folk med supination ofte har en høj og ”stiv” fodbue.

Overpronation er meget almindeligt – det påvirker over halvdelen af Sveriges befolkning – og det forsager overbelastning i muskler og led, eftersom en indadrullende fodposition er en meget ineffektiv position for fødderne at arbejde i. På den anden side er en vis mængde pronation nødvendigt for at dæmpe stødene, når man går.

Hvis man ikke ruller nok indad, fører det til en øget mængde kraft, og stødene ledes op gennem fod, knæ, hofte og lænd. FootActives indlægssåler hjælper med at kontrollere overpronation via en stærk støtte for fodbuen og en dyb hælkop. Samtidig dæmpes stødene fra gang gennem den bløde konstruktion og ekstra stødabsorberende hæl. Hvis man ikke har tilstrækkelig indrulning, fører det til en øget mængde kraft. Dette gør FootActives ortopædiske indlægssåler perfekte til både høje og lave fodbuer. For folk med supination anbefaler vi FootActive Sensi, Workmate og Sport.

Behøver jeg at bruge FootActive i begge sko, hvis jeg kun har problemer med den ene fod?

De fleste mennesker oplever smerte i enten højre eller venstre fod (specielt hælsmerter) – ikke i begge fødder. Selvom dette er tilfældet, skal du stadig bruge indlæg i begge sko. Dette skyldes, at hvis man kun bruger indlæg i den ene sko, kommer det til at påvirke kroppens balance og få dine hofter til at ryge ud af den korrekte position, hvilket kan føre til smerter i hofter og lænd. Brug derfor altid produktet i begge sko.

Hvordan ved jeg, om FootActives indlægssåler kommer til at fungere for mig?

Gennem årene har FootActives indlægssåler hjulpet tusindevis af mennesker i Australien ved at befri dem for almindelige fodproblemer så som hælsmerter, smerter i forfoden, smerter i akillessenen osv. FootActive er et australsk firma, men vi distribuerer vores produkter i mange andre lande så som Sverige, Tyskland, Nederlandene, Storbritannien, Danmark, Finland, Norge osv. I Storbritannien er FootActives produkter blevet godkendt af NHS (National Health Service) og indlægssålerne anvendes på NHS-sygehuse over hele Storbritannien.

Selvom vi ikke kan bedømme den enkelte persons situation eller specifikke problem, er vi sikre på, at vores produkt kan hjælpe dig med at reducere eller eliminere dit problem og mindske dine smerter.

Vi tilbyder dig at prøve FootActives ortopædiske indlægssåler i 30 dage. Hvis du ikke synes, at de har levet op til løfterne, kan du let sende dem tilbage til os og få refunderet dine udgifter.

Hvornår bør jeg søge professionel hjælp til mine fodproblemer?

Den hyppigste årsag til fodproblemer er biomekaniske faktorer, dog kan fodsmerter i enkelte tilfælde forårsages af problemer med blodtilførslen, virussygdomme eller maligne sygdomme. Hvis dine problemer ikke er blevet bedre efter af have anvendt FootActive i 90 dage, anbefaler vi, at du tager kontakt til din lokale fodspecialist eller egen læge.