Shin splint/skinnebensbetændelse: årsager og behandling

Skinnebensbetændelse er en almindelig skade, som rammer udøvere af sport, hvor løb eller anden fysisk aktivitet forekommer. Denne tilstand kendetegnes ved smerter i nederste del af benet mellem knæet og vristen.

Skinnebensbetændelse

Shin splint er forskellige typer af smerter, som opstår langs skinnebenet eller tibia. Det forekommer hyppigst blandt løbere og sportsfolk, professionelle dansere og soldater. Kendt i den medicinske verden som skinnebensbetændelse påvirker denne sygdom ofte sportsfolk, som har intensificeret eller modificeret deres træning.

Selvom shin splint kan forårsage midlertidig immobilitet, findes der flere behandlingsalternativer. Det mest almindelige er at nedkøle de påvirkede områder samt hvile og påpasselighed. Gode sko og ortopædiske indlægssåler lindrer smerter og spændinger.

Symptomer på skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse giver smerter/ømhed på indersiden af skinnebenets nederste halvdel. Smerten kommer i begyndelsen kun efter aktiviteter, men efterhånden også under aktiviteten og til sidst forhindrer smerter helt at gennemføre aktiviteten. Nogle gange ser man også hævelser og ujævnheder i smerteområdet.

Hvad forårsager skinnebensbetændelse?

Overanstrengelse og forkert pronation under løb er en hyppig årsag. Selv det at man lander for hårdt på hælen under løb eller anden idræt kan have en påvirkning. Musklerne på underbenets forside kan også være for svage i forhold til læggen.

Behandling

At forhindre shin split er meget vigtigt, og det er derfor vigtigt, at sportsfolk og løbere på alle niveauer langsomt opbygger deres aktivitetsniveau og altid tager sig god tid til at varme ordentligt op.

Når man har fået skinnebensbetændelse, bør man hvile og gå over til træning, som ikke belaster underbenet f.eks. svømning eller cykling. Hvile kan kombineres med kølebehandlinger, antiinflammatorisk medicin eller gele at smøre på.

Forebyg problemet ved:

  • At bære sko med stærk støtte og polstring
  • Varm op og stræk ud i musklerne inden du træner eller dyrker idræt
  • Stop træningen eller sporten hvis du føler smerte eller ubehag i skinnebenene
  • Dyrk aldrig motion/sport på hårde underlag som beton. Dette kan gøre dig modtagelig for knoglebetændelse og andre skader
  • At forhindre skinnebensbetændelse er meget vigtigt og det er derfor vigtigt at sportsfolk og løbere på alle niveauer langsomt opbygger deres aktivitetsniveau og altid tager sig god tid til at varme ordentligt op. Vær også omhyggelig med at strække ud i underben og fodled
  • Ortopædiske indlægssåler har vist sig at lindre smerter og spændinger