Platfod, nedsunken fodbue og overpronation

”Pes planus” er den medicinske betegnelse for platfod. Det stammer fra latin: pes = fod og planus = almindeligt, fladt terræn. Nogle af os fødes med dette, men for flertallet af os synker/kollapser den indvendige/mediale bue med alderen. Med dette følger ofte overpronation, som betyder, at foden og fodleddet får tendens til at rulle indad og udsætter derved ankel og underben for overdreven indadrotation.

Dette er en ødelæggende position for foden at fungere i og kan skabe en masse problemer både i ben, knæ og ryg.

Hvordan ser overpronation ud?

Når vi sidder, er en overproneret fod helt normalt. I det øjeblik du rejser dig op og lægger vægten på fødderne, forandres situationen: fodbuen bliver længere og anklen vender lidt indad. Når du går eller løber, lægges der mere vægt på fødderne, end når du står og overpronationen bliver mere åbenlys. Når man går barfodet på fliser eller trægulve, bliver overpronation mere tydeligt, i forhold til når man går på tæpper eller græs.

Hvordan påvirker overpronation mennesker?

Det er vigtigt at pointere, at pronation ikke er forkert eller skidt for dig. Faktum er, at vores fødder har brug for at pronere og supinere for at opnå den korrekte gang. Pronation (rullen indad) absorberer stød og supination (rullen udad) driver vores fødder fremad. Det er kroppens naturlige, støddæmpende mekanisme. Problemet er overpronation, dvs. når pronationsbevægelsen går for dybt og varer for længe, hvilket hindrer foden i at genoprette sig og supinere. Med hvert skridt forhindrer overpronation dit naturlige gangmønster, hvilket skaber en ubalance i kroppen og dermed overdreven slitage i led, muskler og ledbånd. Nogle almindelige fodproblemer i forbindelse med overpronation er:

Hvad er årsagen til overpronation?

Generelt kan nedsunken fodbue være en arvelig tilstand. Desuden kan alder, overvægt og graviditet forårsage, at fodbuen falder sammen. At være på et arbejde som kræver mange timer opretståen og/eller gang (f.eks. undervisning, butik, hotel, byggebranchen osv.) kan bidrage til denne tilstand, specielt hvis man står på hårde overflader så som betongulve. Sidst men ikke mindst kan dårlige sko forårsage, at vores fødder ruller mere indad, end de burde.

Hvordan behandler man nedsunken fodbue?

Platfod og nedsunkne fodbuer kan behandles effektivt ved brugen af indlægssåler i dine sko. Ortopædiske indlægssåler kan skræddersyes og ordineres af din fodspecialist (ortopædkirurg), eller du kan benytte en såkaldt ”pre-made” indlægssål. De færreste har brug for dyre, specialfremstillede indlægssåler til at afhjælpe overpronation, med mindre de har et specifikt, medicinsk fodproblem.

FootActive ortopædiske indlægssåler er udviklet til at korrigere overpronation, hvilket

på en naturlig måde giver en holdbar, langvarig smertelindring for mange med smerter. FootActive Comfort, Casual, Nature, Nature Plus og Sports er produkter, som alle giver en god biomekanisk kontrol af foden.

Mine sko slides hurtigere på ydersiden, hvad betyder det?

Det er meget almindeligt og helt normalt, at skoene slides hurtigere på ydersiden end på indersiden. Årsagen er simpel: hofterne er bredere end der, hvor du placerer dine fødder (din gang). Dette betyder, at når du går, er benene let vinklet mod midten. Den første del af skoen, som rører jorden, er derfor ydersiden af skoen aldrig indersiden.

Dette medvirker ujævn slitage på skoene og mange mennesker tror, at de ”går på ydersiden af fødderne”. Men sådan er det ikke.

Ingen går på ydersiden af fødderne. Foden lander på ydersiden i mindre end ét sekund og begynder derefter at rulle indad for at opnå fuld kontakt med jorden.

Det der sker, er:

  • Foden forbliver flad og på jorden og forbereder sig på fremdrift (= normal gang).
  • Foden fortsætter med at rulle indad og buen falder (= overpronation)

Så både mennesker med normal gang, og dem som overpronerer, kan se større slitage på ydersiden af skoene, hvilket faktisk ikke har nogen stor betydning.

Høj fodbue (Pes Cavus)

Pes Cavus er det modsatte af pes planus (platfod) og det indebærer, at foden er meget hård, med en høj og stiv bue. Under gang findes der ingen naturlig pronation-supinations bevægelse, foden forbliver simpelthen stiv (supineret) hele tiden.

Mindre end 5 % af befolkningen lider af denne tilstand. Nogle af disse mennesker kan se ujævn slitage på deres sko.

Personer med pes cavus kræver en blød, støddæmpende sål for at give dem støddæmpning. F.eks. kan FootActive Sensi anvendes til stive, supinerede fødder, da de giver en god støddæmpning.

For personer med overpronation anbefales FootActive ComfortCasualNatureNature Plus eller Sports.