Hvad er en hælspore?

Plantar fasciitis er latin for inflammation i plantar fascia. Denne sene danner svangen, som begynder ved hælen og slutter ved trædepuden. Plantar fasciitis er en vedvarende og smertefuld tilstand. Nogle mennesker kan have haft hælspore i lang tid uden at føle smerte, indtil en dag smerten pludselig ”kommer ud af den blå luft”.

Symptomer

Hælspore kendetegnes ved en skarp smerte under hælen, som er værst, når man står ud af sengen om morgenen eller når man stiller sig op efter at have siddet ned noget tid. Når man har gået nogle skridt, mindskes smerten ofte og forandres til en nagende følelse. Sportsaktiviteter, løb eller lange gåture forværrer tilstanden. I nogle tilfælde kan man blive hævet omkring hælen.

Hvad er de hyppigste årsager?

Årsagen til hælspore er alt for store belastninger på plantar fascia under længere tid pga. forskellige faktorer. Disse
faktorer inkluderer forkert gang, overvægt, alderdom eller at man står og arbejder længe på hårde gulve. Det er som regel en kombination af disse faktorer, som udvikler sig til en hælspore.

Hvem berøres?

Alle kan rammes af hælspore, dog er visse grupper mere udsatte. Plantar fasciitis er en fællesnævner. Mennesker som går meget, er mere tilbøjelige for at få en hælspore, samt golf- og tennisspillere. Overvægtige personer har også en større risiko for hælspore, eftersom fødderne ikke er konstrueret til at bære ekstra vægt. Som et resultat af at leddet ligamentet under foden er under konstant stress, medfører det uundgåeligt fodproblemer.

Hvad kan du gøre?

Ved hælspore er hvile vigtigst. Aktive sportsgrene, løb og lange gåture bør undgås til at begynde med. Hvile (eller mindsket aktivitet) er afgørende for at dæmpe inflammationen.

Derudover kan du anvende isposer placeret på hælen i 5-10 minutter for at nedkøle det ramte område. Du kan tage anti-inflammatorisk medicin eller smøre med anti-inflammatorisk creme. Derudover findes der nogle simple øvelser, som bør udføres dagligt for at lindre smerten ved hælspore.

Ortopædisk behandling for hælspore

Ovenstående metoder giver kun midlertidig lindring. Hælspore kan også behandles med ortopædiske indlægssåler i skoene. Ortopædiske skoindlæg er udformet til at korrigere for fejlagtig fodstilling og specielt overpronation (rullen indad i foden og kollaps af buerne). Overpronation er en meget almindelig tilstand, som rammer mindst halvdelen af befolkningen. Det er en stor bidragende faktor til hælspore.

FootActives ortopædiske indlægssåler er meget effektive til at korrigere foden tilbage til sit naturlige leje. Ved at støtte svangen ordentligt og forhindre overpronation er plantar fascia under meget mindre pres og stress end en fod, som ikke støttes. Mindre belastning på leddene betyder mindre belastning på hælbenet, hvilket gør, at inflammationen hurtigere forsvinder. Udover behandling med indlægssåler anbefaler de fleste fodspecialister og fysioterapeuter en række øvelser, som gør ledbåndene i
fødder og ben længere og mere fleksible. Dette alene bidrager til en mindsket belastning på plantar fascia.

Anbefalede FootActive indlægssåler ved hælspore

Til slip-on sko (uden snøre) er FootActive Casual/FootActive Nature mest anvendelig. Til snøresko, arbejdssko og støvler anbefaler vi fuldlængdemodellerne FootActive Comfort/FootActive Nature Plus.