Om sukkersyge og fødder

Et stort antal diabetikere udvikler fodproblemer relateret til sygdommen. Disse udvikles af en række forskellige årsager: neuropati, ændringer i blodkar og nerver, nedsat cirkulation, nedsat følsomhed i huden eller tab af evnen til at føle smerte, varme og kulde.

Den hyppigste årsag til udviklingen af fodproblemer for diabetikere er neuropati og angiopati. Det er almindeligt med mindre hudafskrabninger, vabler og sår, og den primære årsag er eksterne traumer såsom ubekvemte sko.

Hvis disse mindre skader ikke behandles, kan komplikationer føre til større problemer, sår og endda amputering.

I og med at musklerne i fødderne bliver svagere og visner, kan det føre til deformering og dermed ændret trykfordeling ved gang, hvilket kan være årsag til fodsår

vævsskade og betændelse, ligtorne, hammertå, Charcots fod osv.

Vigtigheden af en ordentlig sko med god pasform

For at undgå friktion, stress og sår skal du have sko, som passer ordentligt. En god sko skal have god plads til tæerne, være bred nok og have en stabil sål. Sørg også for at der ikke er sømme eller syninger inde i skoen, da det kan gnubbe og skarve mod foden.

Ortopædiske indlægssåler til diabetikere

De fleste diabetikere har ikke brug for specielle ”diabetiker sko”. I stedet bør skoene udstyres med en indlægssål, som fordeler kropsvægten jævnt på fodsålen. Det er bedre at forebygge end at helbrede: det kan spare hundredevis af kroner og en masse unødvendige lidelser.

Ortopædiske indlægssåler hjælper med at forhindre sår. Sår kan opstå og udvikles pga. friktion på indersiden af skoen. En hyppig årsag til friktion og tryk på foden er overpronation.

Overpronation fører til dårlig funktion i foden og friktion under trædepuden, på den ydre kant af storetåen og på oversiden af nogle af de fem led.

Ortopædiske skoindlæg hjælper med at forhindre overpronation og fordeler kropsvægten jævnt over hele overfladen af foden, hvilket mindsker friktion og tryk.

Diabetikersåler er beklædt med et lag Plastazote ©. Det er et materiale valgt af fodspecialister, fordi det hurtigt former sig efter den individuelle fod, hvilket gør, at man begrænser gnidning og potentiel dannelse af blærer eller sår.

Nyttige tips om fodpleje for diabetikere

Følg disse brugbare tips for at beskytte dine fødder:

  • Tjek fødderne hver dag.
  • Se efter tegn på sår, hævelser og misfarvninger. Brug et spejl for at se undersiden af dine fødder, hvis det er nødvendigt.
  • Hold fødderne rene. Vask med varmt vand og mild sæbe og tør forsigtigt, specielt mellem tæerne.
  • Brug creme ved tørre hudområder, men aldrig mellem tæerne (brug pudder mellem tæerne).
  • Klip tåneglene lige, over toppen af neglen (kontakt en fodlæge eller neglespecialist hvis du har brug for hjælp).
  • Skift strømper hver dag.
  • Undgå strømper med stramme elastikker – strømper uden sømme er bedst.

FootActive Sensi indlægssåler til diabetikere

FootActive Sensi indlægssål er udviklet af australske ortopæder og formet til at passe præcis med undersiden af foden og fordele kraften jævnt når du går for at beskytte sarte områder mod overtryk og friktion.

Indlægssålen støtter foden og retter foden op til sit naturlige leje. Med Plastazote © i øverste lag er sålen anti-allergisk og giver maksimal absorbering.

Det gør FootActive Sensi til den perfekte sål for personer med diabetes. Indlægssålen egner sig også til personer med sarte fødder eller slidgigt.