Smerter i forreste del af foden (metatarsalgia)

Smerter i trædepuden er meget almindeligt hos kvinder, som har smalle modesko med høj eller mellemhøj hæl, men det kan også forekomme, når du går i almindelige, flade sko. Lige så mange mænd lider af dette fodproblem, ofte som resultat at af være på fødderne i mange timer iført arbejdssko eller -støvler.

Heldigvis kan denne tilstand behandles. Med de rette FootActive indlægssåler bliver den smertefulde følelse af brændende bolde i dine fødder bedre og du kan igen gå i høje hæle, nyde din løbetur eller ganske enkelt gøre dit arbejde uden smerter!

Symptomer

Metatarsalgia beskrives ofte som en skarp eller brændende smerte under trædepuderne på fødderne. Smerten forekommer specielt i området omkring anden, tredje eller fjerde tå. Smerten bliver værre når du står, går eller løber og aftager ved hvile. Nogle mennesker har en følelse af, at der er en sten i skoen eller at de går på grus. De fleste oplever, at det er for smertefuldt at gå barfodet.

At gå i højhælede eller arbejde iført støvler uden absorbering i længere perioder fører ofte til smertefulde, ”brændende” trædepuder. For nogen kan denne smerte mærkes allerede få sekunder efter, at man har taget skoene på.

Årsager til fodsmerter i modesko og højhælede

Når du går med høje hæle er 70-80 % af din kropsvægt flyttet fremad til trædepuderne af dine fødder. Når dette sker, synker forfoden og mellemfodsknoglen, og de omkringliggende led bliver svagere. Hele strukturen i forfoden kollapser, hvilket fører til voldsomt tryk og friktion under trædepuden.

Årsager til smerter i trædepuden i almindelige sko

Der findes en række årsager til denne type af smerter i almindelige, flade sko. F.eks. løb, idræt eller lange gåture. At være stående i lange perioder iført hårde sko og støvler kan forårsage smerte. Denne tilstand er derfor ganske almindelig hos personer, som arbejder inden for politi, militær, sikkerhed, landbrug, undervisning, håndværk osv. Overvægt spiller også en rolle, eftersom det medfører alt for stort tryk på fødderne.

Mange ydre påvirkninger kan også føre til denne tilstand. Biomekanisk forskning har vist, at den hyppigste årsag til metatarsalgia er en tilstand, som kaldes overpronation.

For at forstå problemet med overpronation skal man først vide lidt om anatomien i den menneskelige fod…

Vores fødder består af 26 knogler, som holdes sammen af et net af muskler og led. Foden skal ikke være flad, men to buer holder foden oppe på midten: på langs en bue, som løber langs foden fra hæl til tå og på tværs en bue i fodens bredde.

Fem mellemfodsknogler løber fra midten af foden til tåledene. Overpronation indebærer, at buen på langs kollapser og fodledet ruller indad, hver gang foden lander på jorden. En almindelig bivirkning af overpronation er for stort tryk på mellemfodsknoglerne, hvilket fører til, at den tværgående bue synker sammen. Strukturen i forfoden bliver kraftigt svækket, hvilket forårsager smerter i trædepuden.

At bruge hårde, flade sko og gå på hårde overflader så som beton, fortorve, flisegulve og lignende kan gøre problemer endnu værre.

Skoindlæg med pelotte – tilpasset til metatarsalgia

Helt nyt i vores sortiment: Pelottesål til at aflastning af forfoden. Pelotten er en lille pude lige bag trædepuden, der hæver den forreste tværgående fodbue. Mange årsager til forfodssmerter skyldes netop, at denne tværgående bue er sunket ned, hvilket både belaster mellemfodsknoglerne og kan forårsage nerveknuder som Mortons Neurom. Pelottesålen Metatarsalgia løfter en nedsænket forfodsbue og giver mellemfodsstøtte, der genopretter fodens naturlige skeletstruktur.

Behandling og smertelindring ved modesko og højhælede

For de kvinder som elsker at gå i modesko, kan FootActive hjælpe. Vores Catwalk såler understøtter den biomekaniske balance, støtter dine fodbuer og mellemfodsknoglen. Din vægt fordeles jævnt over hele foden i stedet for på forfoden og dermed forhinder Catwalk sålerne et stort pres samt friktion på trædepuden. Resultatet er, at smerterne og den brændende fornemmelse bliver bedre – specielt under længere perioder med ståen eller gåen.

Vi elsker at høre fra vores kunder og en af vores yndlingsbeskrivelser af FootActives såler i højhælede sko er, at det føles som om, man går sko med lav hæl eller som er helt flade!

Fodsmerterne er ikke kun begrænset til kvinder, som går i modesko. Mænd og kvinder rammes også af problemet, selvom de bruger normale, flade sko.

Behandling af fodsmerter i flade sko

Minimer alle gåture eller stilstand hvis muligt. Anvende også sko med støtte og benyt isposer/cold packs om natten i ca 5-10 minutter for at nedkøle inflammationen. Gentag efter en halv time. Fjern hård hud (hvis det forefindes) med en pimpsten eller tag til en fodspecialist for at få det fjernet professionelt.

Ortopædiske indlægssåler kan være meget effektive for at behandle din fodsmerte, da de giver den nødvendige biomekaniske korrigering og forhindrer overpronation.

FootActive Comfort/FootActive Nature Plus indlægssåler støtter effektivt fodbuen på langs og korrigerer dine fødder og vrist korrekt. Det er vigtigt, at vores såler også har en forhøjning for mellemfoden for at støtte den tværgående fodbue. Det mindsker trykket og friktionen betydeligt for foden og FootActives indlægssåler giver en langsigtet lindring af smerter i trædepuden.